У Харкові вибухнула електрична батарея, яку заряджав чоловік. Про це повідомили у ДСНС.

Увечері 20 грудня спалахнула квартира на 8 поверсі житлової 9-поверхівки на вул. Лермонтовській, 15, у Харкові. За попередньою інформацією рятувальників, стався вибух побутової електричної батареї, яку заряджав господар будинку за допомогою зарядного пристрою.

Внаслідок вибуху в квартирі вибило шибки і почалася пожежа, що охопила площу 15 кв. м. Рятувальники ліквідували пожежу протягом години, постраждалих немає. Який саме тип батареї використовував чоловік, наразі з'ясовується.

Усього за добу з 20 по 21 грудня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС здійснили 21 оперативний виїзд, з яких: 10 – на ліквідацію пожеж, одна з яких розпочалася після обстрілу, це сталося в Ізюмському районі.

Враховуючи складну ситуацію з електроенергією в країні, українці все частіше використовують батареї та зарядні пристрої. Деякі з них, будучи неякісними чи несправними, можуть спричинити вибух чи пожежу, як це й сталося на Лермонтовській. Заряджання літій-іонних батарей поза безпечними обмеженнями пов'язане з небезпекою вибуху та займання. Непоодинокі випадки, коли в літаках вибухали пауербанки, після чого їх дозволили провозити тільки в ручній поклажі. Більшість виробників роблять літій-іонні елементи з пристроєм захисту, але це робиться не завжди, оскільки це пов'язано зі збільшенням вартості. Уникнути чи хоча б мінімізувати небезпечну ситуацію можна. Фахівці закликають:

  • не заряджати акумулятори, що вийшли з ладу,
  • використовувати зарядні пристрої із захистом від перезарядки,
  • не залишати пристрої на зарядці без нагляду, в ідеалі - купити вогнегасник, тому що не рекомендується використовувати воду для гасіння "електричних" пожеж.

За 2021 рік в Україні в пожежах загинули понад 1500 осіб. Майже половина загорянь у будинках була через куріння в ліжку. За ним йдуть порушення правил пристрою та експлуатації електрообладнання, коротке замикання, необережне поводження з вогнем, неправильна експлуатація пічного опалення.