За час війни Харків виділив на оборону 825 мільйонів гривень, тільки у 2023 році - 474 млн гривень. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов у відповідь на матеріал видання Forbes, яке опублікувало дослідження про витрати бюджетів обласних центрів України на благоустрій та оборону країни.

За даними Forbes, за час війни Харків отримав найбільше податку військових - так званого ПДФО, але не витратив нічого на підрозділи тероборони, які мають захищати місто, - 113-ту і 127-ту бригади ТрО.

Журналісти видання пізніше зазначили, що з редакцією зв'язалися представники адміністрації кількох міст і пояснили, що допомога силам оборони в міському бюджеті може проходити за іншими статтями. Також із редакцією Forbes зв'язався сам Ігор Терехов, який розповів, що місто фінансує ЗСУ через інші статті бюджету. Редакція планує оновити дані після отримання офіційних документів.

Як рахував Forbes

► Бралися тільки видатки за статтями "Заходи і роботи з територіальної оборони" та "Інші заходи громадського порядку і безпеки".

► Не враховувалися витрати на заходи з мобілізаційної підготовки населення, соціальне забезпечення та лікування ветеранів, відновлення від наслідків агресії, будівництво укриттів тощо.

► Для визначення видатків на благоустрій враховувалася тільки одна стаття - "Організація благоустрою населених пунктів". У Forbes зазначили, що фактичні роботи з благоустрою можуть проводитися і в рамках інших статей бюджету.

► Аналіз не дає повної картини фінансування ТрО, адже місцевих бюджетів значно більше, ніж лише кошторисів обласних центрів. Це бюджети областей та окремих громад, які також можуть фінансувати власну тероборону (і благоустрій).

► Інформація взята з ресурсу Openbudget станом на 1 жовтня 2023 року, тож зміни, що відбулися в останньому кварталі 2023-го, не враховані.

За словами Ігоря Терехова, усі бригади, які зверталися по підтримку до Харкова, отримали її. Місто не відмовило жодній військовій частині. Крім того, армії та іншим структурам, задіяним у захисті України, регулярно надають допомогу практично всі харківські комунальні підприємства.

При цьому мер нагадав, що Харків залишається єдиним містом в Україні, де не платять за проїзд у громадському транспорті, а гарячу їжу щодня отримують понад 30 тисяч городян. Крім того, у місті необхідно відновлювати понад 5 тисяч пошкоджених обстрілами будинків.

У свою чергу, бійці ЗСУ підтримали Ігоря Терехова. Зокрема, представники 92-ї окремої штурмової бригади ім. Івана Сірка розповіли, що міська влада завжди надавала їм необхідну допомогу - водночас без зайвого розголосу і метушні. А бійці 22-го окремого мотопіхотного батальйону додали, що ніколи не отримували відмов з боку місцевої влади на будь-які прохання щодо забезпечення воїнів усім необхідним.