У Залимані Савинської громади Ізюмського району реалізують новий проєкт "Вода з сонця", пише "Слобідський край".

Мета проєкту - забезпечити місцевих жителів питною водою. Проблема з водою виникла через військові дії.

Голова Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун розповіла, що село Залиман через обстріли залишилося без води у квітні 2022 року. Село було окуповане. Коли його звільнили, у ньому залишалися всього 42 людини. Нині з 750 жителів, які проживали в Залимані до війни, додому повернулося понад 400. Поки що люди використовують воду з колодязя.

Скоро, обіцяють у селищній раді, ситуація зміниться. Вдалося полагодити свердловину. Гроші на ремонт - 2 млн грн. - виділили з бюджету Донецької селищної ради.  МБО "Арче Нова" допомогла матеріалами для заміни 6,3 км водопроводу, БФ "Нью Вей" завершує монтаж нової водонапірної башти. На свердловині встановлять сонячну батарею. Батарея генеруватиме енергію, яка забезпечить водопостачання.

Навесні 2023 року Савинська громада подала заявку на участь у конкурсі Харківської облради "Разом у майбутнє". Проєкт було визнано переможцем. Його вартість - близько 1 млн грн. Згідно з умовами проведення конкурсу, проєкт реалізується на умовах співфінансування: понад 600 тис. грн виділила облрада, понад 200 тис. грн - кошти з місцевого бюджету, 40 тис. грн - фінансова підтримка БФ "Даруй добро".