Ракетні удари РФ по Печенізькій греблі зруйнували верхній шлюз. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Окупанти завдали двох ракетних ударів у Чугуївському районі. Внаслідок обстрілу на Печенізькій греблі зруйновано верхній шлюз. На щастя, жертв і постраждалих немає. Нашим спеціалістам не вперше долати подібні наслідки "російського світу". Схожа ситуація вже була подолана у Кривому Розі. Ми знаємо, що робити. Все буде оперативно відновлено. Ситуація повністю контрольована", - наголосив Тимошенко.

З НП після обстрілу греблі у Кривому Розі впоралися і справді дуже оперативно. РФ випустила на Кривий Ріг щонайменше сім ракет у ніч проти 15 вересня. Через пошкодження греблі швидко почав підніматися рівень води у річці Інгулець. Співробітники ДСНС врятували 11 людей, мешканців деяких вулиць тимчасово евакуювали. Наразі гідротехнічні споруди Кривого Рогу працюють у штатному режимі.

Як пише "Суспільне", за словами Печенізького селищного голови Олександра Гусарова, ворог завдає ударів по гідровузлу вже другий день поспіль, але кількість води, що падає з дамби, — в нормі. Гусаров заявив, що небезпеки підтоплення територій наразі немає. Жителям селища розповіли, куди йти у разі можливого прориву греблі.

Її руйнація різко підніме рівень води нижче за течією Сіверського Дінця, на якому і стоїть гребля. Є думки, що мета російських ударів - утруднити ЗСУ форсування річки на Донеччині, де наші війська зараз наступають на лівий берег. Крім того, Печенізька дамба стала справжньою "дорогою життя" для людей, які виїжджали через неї з окупованих територій.