21 липня 2022 року профспілкова організація і трудовий колектив «Укренергомашин» звернулися письмово до директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлани Рекрут із проханням не направляти до Національного банку України пропозицію про відкликання банківської ліцензії у «Мегабанка» та ліквідацію банку до завершення строку дії тимчасової адміністрації АТ «Мегабанк» й дочекатися розгляду цього ж питання Президентом України Володимиром Зеленським для збереження провідного машинобудівного підприємства України та Харківщини АТ «Укренергомашини».

20 липня 2022 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на своєму сайті повідомив, що ліквідація банку визнана єдиним можливим способом виведення "Мегабанку" з ринку та буде розпочата фондом після ухвалення відповідного рішення Національного банку України.

У зверненні профспілки «Укренергомашин» зазначається, що ситуація з АТ «Мегабанк» може бути вирішена й іншим шляхом, окрім ліквідації, оскільки цього вимагають державні інтереси, зокрема інтереси акціонерного товариства «Українські енергетичні машини».

У листі пояснено ситуацію щодо роботи й укладених контрактів «Укренергомашин» й банківських гарантій щодо них:

«Наразі підприємство, попередньо отримавши перемогу в міжнародних конкурсних торгах (тендерах), фінансування яких здійснюється коштами Європейського банку реконструкції та розвитку (надалі також – ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (надалі також – ЄІБ), здійснює реконструкцію діючих гідроелектростанцій України, які входять до структури ПрАТ «Укргідроенерго», до яких, зокрема, належать Канівська ГЕС, Київська ГАЕС, Дніпровська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Східноднепровьска ГЕС, Дніпро ГЕС. Однією із основних умов тендерів є надання банківських гарантій кожним із учасників, у зв’язку із чим АТ «Мегабанк» надав багато банківських гарантій на належне виконання контрактів – 19 080 000, 00 євро. Ліквідація банку поставить під сумнів виконання контрактів, укладених за фінансування ЄБРР та ЄІБ, та, як наслідок, призведе до відсутності завантаження виробництва», - йдеться у зверненні.

Також у листі  наголошується, що на розгляді у Президента України перебуває звернення профспілкової організації щодо вирішення питань, що склалися через многолітню й плідну працю між АТ «Укренергомашини» й АТ «Мегабанк».

"Трудовий колектив й профспілкова організація підкреслюють, що за таких обставин важливо не розпочинати ліквідацію банку, оскільки ще є строк до 02 серпня 2022 року до завершення дії тимчасової адміністрації. Цей час може бути використано для порятунку як АТ «Мегабанк», так і коштів та проектів АТ «Укренергомашини», - сказано у листі.

У листі наведено правовий механізм вирішення описаної ситуації.

Власником  АТ «Мегабанк» може стати Міністерство фінансів України, що дозволить зберегти банківську установу, а отже — і кошти АТ «Укренергомашини» та ті проекти, які реалізовувалися спільно з банком. В подальшому ж Мінфін здійснює продаж банку зацікавленому інвестору.

Зміна  власника банку відбувається в три етапи.

  • І етап – власником стає Міністерство фінансів України у результаті укладення договору з Фондом гарантування вкладів за вартістю 1 грн.
  • ІІ етап – проводиться процедура “bail-in” - конвертація зобов’язань великих кредиторів в акції банку. Власниками банку стають Мінфін України та АТ "Укренергомашини"
  • ІІІ етап – продаж Міністерством фінансів України своєї частки на користь інвестора.

Нагадаємо, АТ «Укренергомашини» є підприємством, де своє конституційне право на працю реалізують понад 5 000 громадян України.

4 5 6 7