У Харкові заарештували чоловіка, який зливав РФ координати енергооб'єктів та інформацію про їхній стан. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

Встановлено, що 62-річний харків'янин, який працював у регіональному підрозділі "Укренерго", підтримував дружні стосунки з колишнім колегою з окупованої Горлівки Донецької області.

Маючи повний доступ до робочої бази даних, харків'янин передавав екс-колезі інформацію про роботу енергетичної системи України, а також АЕС, ТЕС і ТЕЦ.

У СБУ уточнили, що співробітник "Укренерго" збирав інформацію про місця розташування ключових електропідстанцій на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей, а крім того - передавав відомості про орієнтовну напругу енергооб'єктів і рівень їхніх пошкоджень після російських обстрілів.

Отриману від харків'янина інформацію мешканець Горлівки передавав представникам РФ, які використовували її для планування ракетних ударів по підстанціях, щоб повністю знеструмити п'ять областей України

Харків'янину повідомлено про підозру за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Наразі він перебуває під вартою без права внесення застави. Чоловікові загрожує довічне позбавлення волі.

9e996d9d555cb8afa191f