Харківський архітектор-реставратор Віктор Дворніков разом з групою колег за свої гроші відновлює автентичні елементи історичних будівель, які пошкоджені через повномасштабне вторгнення РФ. Про це пише "Суспільне".

Дворніков наголошує, що після влучань по історичних будівлях їхні автентичні частини часто викидають на смітник. У дні обстрілів буває до 60 пошкоджених об'єктів, і з таким масштабом швидкість втрати автентичних частин дуже висока.

За словами заступника директора облдепартаменту культури Олександра Костіна, з лютого 2022 року обстрілами у Харкові пошкоджено близько 200 пам’яток архітектури, причому 20% із них зазнали руйнувань за цю зиму. Він підкреслив, що зараз для комунальників розробляють алгоритм роботи на місцях влучань по історичних будівлях. Планується залучити до цієї роботи реставраторів.

Як приклад архітектор наводить будинок на Полтавському шляху, 22 - памʼятка архітектури, побудована понад 100 років тому. Це був прибутковий будинок, квартири у якому здавали в оренду. Він спроектований відомим архітектором Віктором Естровичем і відповідає стилістиці епохи. Крім того, у цього будинку є певні ексклюзивні художні і декоративні рішення: досить нетипове планування, тому що будинок розташований у шестикутному сквері і вписаний у сквер та межує з будинками не під прямим кутом, як зазвичай, а під складними кутами. Через російський обстріл у липні 2022 року в будівлі пошкодило вікна, дах і перекриття. Після ремонтів мешканці квартир винесли до підʼїзду пошкоджені міжкімнатні двері та віконні рами.

Дворніков підкреслює, що збереження автентичних елементів будівель може підвищити їх вартість.

"Це з часом підвищить капіталізацію житла. Ці будинки будуть правильно оцінені не лише морально, але й матеріально, вони подорожчають у квадратних метрах. Втрата одного об'єкту не сильно впливає на суспільство, але якщо це відбувається системно, ми втрачаємо наше місто, нашу історію та історичне середовище, яке здатне зберігати культуру і формувати нові носії культури", — каже Дворніков.

Він планує продовжувати реставрацію елементів історичних будівель у місті, поки буде вистачати грошей, а потім шукатиме донорів.