Переселенка з Харкова завела перепелів, щоб побороти тривогу, а тепер має успішний бізнес. Історію Анни Довженко розповіло видання ШоТам.

"Перепелині яйця рятують від радіації" - таку інформацію Анна Довженко прочитала в мережі, коли панічно шукала, що може допомогти в разі ядерної атаки. Жінка вирішила: треба заводити перепілок. І хоча інформація виявилася не підтвердженою науково, але її бізнес тепер цілком реальний і успішний.

На момент повномасштабного вторгнення сім'я Анни була на Львівщині та планувала повертатися додому до Харкова. Сім'я вірила, що війна швидко закінчиться, і вони зможуть повернутися, але їхня квартира була частково зруйнована. Тому сім'я орендувала будинок у Пустомитах Львівської області.

"Нас постійно лякали радіацією. Усі в родині були в панічному стані. Я втомилася. Відкрила Google і почала шукати, що допомагає вивести з організму важкі метали. Натрапила на статтю про те, що нібито в Японії після ядерної атаки рятувалися перепелиними яйцями", - розповіла Анна.

Хоча наукового підтвердження цьому немає, жінка вирішила тримати трохи птахів для родини та друзів. Сім'я придбала 200 яєць, і в інкубаторі з них вилупилися 170 перших перепелів. Ферма забезпечила родину натуральним м'ясом і яйцями, а також коштами від продажу продукції. Державні виплати як внутрішнім переселенцям і виплати Анни по інвалідності були їхнім першим внеском у створення ферми.

Чоловік жінки самостійно зробив клітки, провів воду, зробив вентиляцію - для цього переглянув багато відео на YouTube. Тим часом жінка читала літературу про догляд за перепелами. Нині сім'я має півтори тисячі птахів. Яйця Анна продає дешевше, ніж у супермаркеті: на фермі два десятки яєць коштують 40-50 грн, тоді як у магазині їх продають у середньому на 20 гривень дорожче. Нині черга на перепелине м'ясо є на два місяці наперед, на яйця - на тиждень. Замовлення поштою їдуть до Києва, Харкова, Одеси, Запоріжжя

У минулому Анна працювала бухгалтером і менеджером, тож за півроку після створення ферми вирішила шукати гранти для її розвитку. Наразі виграла два гранти, зокрема, кошти від посольства США, на які придбала професійну коптильню та вакууматор. Якщо виграє третій грант, хоче розширити приміщення ферми.

10-15% яєць жінка завжди віддає іншим переселенцям, а також своїй подрузі, яка має дитячий будинок сімейного типу. А послід, який є чудовим добривом, передає місцевим фермерам і людям, які мають земельні ділянки.