Президент України Володимир Зеленський на підсумковій прес-конференції 19 грудня заявив, що у Харківській області - найпотужніша лінія оборони.

Голова держави зазначив, що на Харківщині для створення оборонних рубежів обласна й харківська міська влада об'єдналися з військовими фахівцями і будівельними компаніями. Такої потужної лінії оборони немає в жодному іншому регіоні.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов раніше доповідав, що у регіоні створюють залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, "зуби дракона" тощо.

"Зуби дракона" - це протитанкові надовби: вкопані в землю рядами в певному порядку дерев'яні стовпи або гранітні брили чи бетонні або залізобетонні конструкції.

За словами Синєгубова, на обласну Програму з територіальної оборони регіону у 2022–2023 роках було виділено 405,6 млн грн. В межах цієї Програми завершується будівництво 64 фортифікаційних споруд на суму понад 83 млн грн. Також у серпні 2023 року на будівництво військових інженерних і фортифікаційних споруд в області 911,5 млн грн виділив Кабмін.

За словами губернатора, завдяки створенню оборонних споруд харків'яни змогли відчути себе у відносній безпеці.

Також створюють кругову оборону в Куп'янську, біля якого з кінця минулого року тривають запеклі бої. Цю дільницю фронту і обласна влада, і військове командування називали найскладнішою. Зокрема російські війська більше року штурмують село Синьківка. Вони намагаються захопити цей населений пункт, щоб створити плацдарм для наступу на Куп’янськ. Також атакують сусідню  Петропавлівку

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський розказав, що російські війська мають перевагу в озброєнні, ситуація на Куп'янському фронті - складна, але ЗСУ відбивають всі атаки.