Понад тисячу вибухонебезпечних предметів вилучили за день піротехніки Зведеного загону ДСНС в Ізюмі та Балаклії. Про це повідомили у ДСНС.

За словами рятувальників, у містах особливо багато підступних мін ПФМ-1 (так званих "пелюсток"). Вони заборонені міжнародними конвенціями. Цей тип мін дуже важко знайти металодетекторами. Лише за день сапери ДСНС знищили 35 пелюсток на місці виявлення.

"Міни-пелюстки" або, як їх ще називають, "міни-метелики" - це протипіхотна фугасна міна ще радянського періоду. Вони встановлюються на грунт засобами дистанційного мінування - касетний снаряд, що випускається, може містити від 36 до 72 штук. "Пелюстки" зовні схожі на якусь запчастину або навіть лист, вони маленького розміру, пофарбовані в зелений або коричневий колір, тому в траві або на ґрунті майже непомітні.

Згідно з Оттавською конвенцією 1999 року, "пелюстки" заборонено застосовувати у збройних конфліктах, оскільки вони небезпечні для цивільних. Але російські військові мінують усе – аж до дитячих іграшок чи ліжечок. Після визволення Київської області розтяжки знаходили на вішалках одягу, у пральних машинах.

Рятувальники створили інтерактивну карту, де відмічені місця, де можуть бути міни. Похибка локалізації – до 30 метрів. Харківська область посідає перше місце в Україні за кількістю виїздів піротехнічних підрозділів на заміновані через війну території. Війна ще не закінчилася, але вже ясно, що можна надовго забути про пікніки на природі або походи за грибами. На розмінування територій у Харківській області підуть роки.

Згідно з формулою розрахунків, озвученою міністром внутрішніх Денисом Монастирським, є світова норма щодо розмінування: один день активних бойових дій дорівнює 30 дням розмінування. Тобто на даний момент потрібно приблизно 10 років, щоб розмінувати лише Харківську область. А снаряди, що не розірвалися, в області продовжують знаходити навіть з часів Другої світової війни. Приміром, навесні 2020 року у лісовому масиві Жихаря знайшли близько 50 боєприпасів.

Є кілька простих правил, які допоможуть зберегти життя на деокупованих територіях:

  • не повертайтеся туди до розмінування, поки ДСНС та місцева влада не дала "добро",
  • у жодному разі не ходіть на кинуті ворогом бойові позиції, на узбіччя, лісосмуги, нерозорані поля,
  • якщо ви помітили міну або будь-який інший боєприпас, негайно зупиніться! Швидше за все, поряд будуть ще міни.
  • Відійдіть своїми слідами на безпечну відстань - метрів на 300, негайно повідомте про знахідку в ДСНС, поліцію чи місцеві органи влади,
  • відзначте небезпечну ділянку, простежте, щоб до прибуття вибухотехніків ніхто туди не підходив.