У Харкові облили фарбою пам'ятник учасникам Другої світової війни Мова про орден Вітчизняної війни на пам'ятнику, встановленому на вулиці 23 серпня. Фото із місця подій розмістив телеграм-канал "Деколонізація. Україна".

Пам'ятник воїну-визволителю було встановлено 1981 року. Він складається з великої фігури солдата Червоної армії з піднятим вгору автоматом у руці та невеликою стіною з написом “1945”. На стіні зображено гвардійську стрічку, орден Вітчизняної війни та орден Слави.

Орден Вітчизняної війни було засновано 1942 року. Ін нагороджувалися солдати і командири Червоної армії, які брали участь у боях проти німецько-нацистських загарбників. Цей орден отримали 344 тис. чоловік. Орден II ступеня, який вручався за виконання менш складних завдань, отримали понад мільйон учасників бойових дій.

Орден Слави було засновано у 1943 році як особлива солдатська нагорода. Він вручався лише солдатам, сержантам та старшинам, а також офіцерам найнижчого звання – молодшим лейтенантам, але тільки якщо вони служили в авіації. Здобути такий орден було непросто. Наприклад, треба було зробити одну з дій: з особистої зброї знищити від 10 до 50 солдатів і офіцерів противника, врятувати прапор частини, підбити з протитанкової рушниці два танки противника, взяти в полон ворожого офіцера, врятувати з поля бою свого командира, знищити ворожий склад боєприпасів і таке інше.

Пам'ятник на вулиці 23 серпня нещодавно, на початку лютого року, вже розмальовували фарбою.

Починаючи з 2014 року, в Україні відбувається радикальний перегляд ідеологічних орієнтирів. Демонтуються пам'ятники та пам'ятні знаки, пов'язані з радянським періодом. У лютому зі стіни будинку на вулиці Миру на ХТЗ зняли зображення ордена "Перемога". На Харківщині, як і в інших регіонах країни, перейменовують вулиці, назви яких пов'язані з радянським періодом чи війною проти гітлерівської Німеччини.