У Харкові бійця тероборони поховали у спільній могилі. Тепер його перепоховають, а директора КП "Ритуал" звільнено. Про це повідомили у мерії.

За словами міського голови Ігоря Терехова, у перші місяці війни працівники КП "Ритуал" проводили поховання із порушенням законодавства України.

"На КП провели службове розслідування, за результатами якого було прийнято кадрові рішення. Нинішньому керівництву поставлено завдання - виправити ситуацію, що склалася за попереднього керівника підприємства, та перепоховати тіла відповідно до законів України", - заявив Ігор Терехов.

Резонанс історія із спільною могилою набула завдяки ЗМІ. Видання "Лівий берег" опублікувало історію бійця Харківської тероборони Романа Симонка, який загинув під час ракетного удару по ХОДА. Як виявилося, його поховали у спільній могилі в траншеї на 18-му цвинтарі біля Безлюдівки. Тіло бійця тероборони планують перепоховати з усіма почестями вже наступного тижня на Алеї Слави, на тому ж цвинтарі №18.

"Люди пішли з життя, коли почалася війна, але потрібно якнайшвидше перепоховати їх по-людськи, кожного в окремій могилі, як вони на те заслуговують", - підкреслив Терехов.

"З метою убезпечити харків'ян від подібних ситуацій" було звільнено колишнього директора КП "Ритуал" Євгена Журавльова, а на його місце призначено Ігоря Ляхова.

Закон України "Про поховання та похоронну справу" передбачає лише три типи поховань:

  1. поховання в індивідуальній могилі у труні;
  2. кремація з подальшим похованням праху;
  3. кремація з подальшим розвіюванням праху.

І лише "з урахуванням етнічних, релігійних чи культурних традицій поховання померлих може здійснюватися в інший спосіб".

Братських могил та поховань у мішках у траншеях закон не передбачає. У березні у Харкові представники приватних ритуальних компаній під виглядом працівників КП "Ритуал" намагалися нажитися на похороні. Так, у деяких випадках вартість ритуальних послуг сягала 20-25 тис. грн.

Фото: Іванна Скиба-Якубова