Особовим складом окупаційної армії активно обговорюються втрати, яких зазнала армія РФ під час Харківського контрнаступу. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

Так, за інформацією українських розвідників, окупанти визнають, що на території Харківської області ними було залишено понад 200 одиниць військової техніки. Серед них - танки «Т-72Б3М», «Т-80БВМ», «Т-80УЕ», «БМП-2», САУ і автомобілі. При цьому найбільша кількість техніки залишена в районі Балаклії на території ремонтної бази.

Танки зазначених модифікацій є відносно новими і найбільш використовуваними у війні проти України. При цьому перебування їх на території ремонтної бази у великій кількості можна пояснити не тільки успішними діями ЗСУ, але й конструктивними недоліками таких машин. Так, танки Т-Т-80БВМ мають проблеми з двигуном, який складний і часто виходить з ладу. Недолік Т-72Б3М - часте руйнування з відривом вежі внаслідок детонації боєкомплекту.

Конструктивні недоліки цих танків були відомі і раніше, але особливо явно проявилися при використанні в реальних бойових умовах в Україні, що завдало чергового удару по міфу про перевагу РФ в бронетехніці.

Крім того, в повідомленні української розвідки йдеться про конфлікти між підрозділами, викликані не відрегульованим статусом деяких підрозділів, і явною різницею у ставленні російського командування до кадрових російських військових і бойовиків «ЛДНР»: останніх кидають на поле бою без підтримки.

Це в черговий раз свідчить про те, що окупаційне військо являє собою неоднорідну різношерсту масу, у якій неминучі внутрішні конфлікти і логістичні проблеми. Нещодавній контрнаступ ЗСУ в Харківській області це наочно продемонстрував.

У свою чергу британська розвідка висловила думку, що покинута росіянами техніка говорить про неорганізований характер відступу деяких російських підрозділів, а також, ймовірно, свідчить про порушення в ланцюжку командування.

Фото трофеїв ЗСУ з Харківського спрямування можна подивитися тут і тут.