Харківська СБУ спіймала медиків, які допомагали відкосити від мобілізації. За словам начальника прес-центру управління СБУ в Харківській області Владислава Абдули, у схемі були задіяні лікар-невропатолог однієї із лікарень Харкова та завідуюча відділення для лікування хворих соматичного профілю лікарні у Новій Водолазі.

За гроші вони видавали фіктивні медичні довідки про те, що стан здоров’я військовозобов’язаних є обмежено придатним до служби у воєнний час та непридатним до служби у мирний час.

У прокуратурі уточнили, що медпрацівниці робили довідки на замовлення реєстраторки Обласного центру медико-соціальної експертизи, до якої безпосередньо і звертались клієнти для оформлення фейкової «групи інвалідності» під ключ. Саме вона за гроші організувала процес оформлення фальсифікованої документації у медичних установах Харківщини. У подальшому це сприяло тому, що клієнти — чоловіки призовного віку — ухилялись від мобілізації або виїжджали за кордон.

Реєстраторка вже викрита, обвинувальний акт стосовно неї направлений до суду.

Медикам повідомлено про підозру за ознаками ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Їм загрожує або штраф до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.