У Харкові визначають бомбосховища, у яких навчатимуться школярі. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, будуть обладнані "сертифіковані приміщення, що відповідають усім вимогам безпеки". Мер наголосив, що офлайн-навчання не буде обов'язковим або примусовим - усе залежить від бажання батьків. 

Нагадаємо, з першого дня вторгнення російської армії школи Харкова та області були закриті, діти навчалися дистанційно. У травні 2023 року мер допустив можливість комбінованого навчання з вересня, коли частина занять проводиться дистанційно, а частина - у класах. Зараз у батьківських чатах шкіл проводять опитування: з'ясовують, хто продовжить навчатися дистанційно, а хто готовий відпустити свою дитину на офлайн-навчання.

У липні регіональна Рада оборони дозволила повернути офлайн-навчання у школах, коледжах, вишах лише за однієї умови: там мають бути обладнані бомбосховища, які відповідають певним вимогам, а не найпростіші укриття. 

Чим відрізняється укриття від бомбосховища

Найпростіше укриття - підвал. Така споруда може врятувати від осколкових поранень під час артобстрілу. Згідно з рекомендаціями Міносвіти, приміщення має бути заглибленим у землю, мати два виходи, стіни та перекриття - збудовані із залізобетону або цегли, висота стелі - не менше 1,8 м. Крім того, укриття має бути обладнане місцями для сидіння.

Бомбосховище (захисна споруда) насамперед повинно мати товстіші стіни, ніж укриття, і бути герметичними.

Крім усього перерахованого для укриттів, у бомбосховищах має бути справна система вентиляції, електропостачання, вода і каналізація. Вони мають бути оснащені пожежною автоматикою та засобами пожежогасіння, засобами зв'язку та оповіщення, мати контейнери для зберігання їжі та запаси питної води.

Повний перелік вимог для бомбосховищ прописано в Державних будівельних нормах.