Заборгованість мешканців Харкова за спожиті комунальні послуги - газ, опалення, холодну та гарячу воду - становить близько 4 млрд гривень. Такі борги утворилися за півтора року - з 1 січня 2022-го по 30 травня 2023-го, пише "Суспільне".

Сума заборгованості за комуналку майже дорівнює бюджету Харківської області, який становить 4,7 млрд гривень.

Найбільша сума заборгованості - за тепло і гарячу воду: 3,2 млрд гривень. Станом на 1 червня 2023 року жителі Харкова та області разом заборгували за гарячу воду та опалення понад 7 мільярдів гривень.

За словами фінансового директора КП "Харківські тепломережі" Ігоря Горішного, наразі споживачам не нараховують штрафи, проте вони все одно зобов'язані оплачувати комунальні послуги.

Заборгованість харків'ян за холодну воду і каналізацію становить 654 млн гривень. Заступник гендиректора з правового забезпечення та безпеки КП "Харківводоканал" Дмитро Бураков розповів, що рівень оплати споживачами - 30,2%, тому підприємство не може сплачувати в повному обсязі податки і розраховуватися за світло, газ, матеріали і паливо. Через борги за енергоносії водоканал можуть відключити від системи енергопостачання, що, своєю чергою, може призвести до техногенної катастрофи.

За газ із 1 січня 2022 року харків'яни заборгували понад 27 млн гривень, повідомив комерційний директор "Харківміськгазу" Дмитро Беспалов. Штрафувати боржників, каже Беспалов, під час війни не будуть.

Ще взимку мер Харкова Ігор Терехов просив городян у міру можливості оплачувати комунальні послуги, щоб підприємства могли накопичувати аварійний запас матеріалів і виплачувати зарплати працівникам. Усі, кому складно послуги ЖКГ, можуть оформити субсидію.