У Харкові вода з колонок не відповідає нормам через виток нафтопродуктів з нафтобази в Немишлянському районі, по якій РФ вдарила безпілотниками у лютому. Про це повідомили у лабцентрі.

Наразі у воді з колонок перевищення вмісту нафтопродуктів - у 3,2 та 2,3 рази, у води є запах та присмак нафти. У лабцентрі наголошують, що треба відмовитись від використання такої води.

Після удару РФ з резервуарів вилилося 3 тис. тонн нафтопродуктів. Вони забруднили територію площею 10 тис. кв. метрів. Паливо потрапило й в річку Немишля, а з неї - у річки Харків, Лопань, Уди. В перші дні після НП вміст нафтопродуктів у Немишлі в 95 разів перевищував норму, в решті річок - у 7-9 разів.

У пробах ґрунту біля нафтобази перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів нема. У пробах атмосферного повітря встановлено перевищення вмісту ксилолу – летючої хімічної речовини, що входить до складу нафтопродуктів. Випаровування з поверхні забрудненого ґрунту цієї та інших хімічних речовин посилюється з підвищенням температури повітря.

Як розповіли в лабцентрі, єдиним можливим методом зменшення концентрації нафтопродуктів у ґрунті та атмосферному повітрі є зняття верхнього забрудненого шару та заміна його на чистий. В Харкові вже ідуть такі роботи. Засипати забруднений ґрунт чистим в жодному разі не можна.