У Харкові звільнили суддю Дзержинського районного суду Ірину Грищенко, яку затримали під час отримання хабара. Рішення про звільнення 16 січня ухвалила Вища рада правосуддя. Про це повідомили у ВРП.

У повідомленні ВРП йдеться про те, що суддю звільнили "у зв'язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого або систематичного нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило її невідповідність займаній посаді".

Заступницю голови Дзержинського районного суду Ірину Грищенко НАБУ і САП викрили на хабарі в 4 000 доларів 2020 року. За даними НАБУ, суддя взяла гроші за повернення обвинуваченому в кримінальному провадженні понад 30 тис. доларів. 

Дії Ірини Грищенко кваліфікували за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Їй загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади протягом трьох років. Суддю усували з посади, їй обрали запобіжний захід у вигляді застави в розмірі понад 168 тис. грн. Але потім Грищенко продовжувала працювати в суді.

Зараз справу Грищенко розглядають у Вищому антикорупційному суді. За даними Центру протидії корупції, Грищенко не отримуватиме після звільнення довічних виплат.