Ідеолог "ХНР" Юрій Апухтін став "міністром" у росіян. Він обіймає незаконну посаду "міністра промисловості та торгівлі військово-цивільної адміністрації Харківської області", пише ХАЦ.

Апухтін відомий тим, що був одним із лідерів сепаратистського руху в Харкові в 2014 році, одним із ініціаторів проголошення незаконної "Харківської народної республіки" та лідером забороненого руху "Південний Схід" (у серпні 2014 року Харківський окружний адміністративний суд заборонив його діяльність). Також Апухтін був одним із співзасновників проросійської громадської організації "Велика Русь". У 2010 році був серед противників встановлення меморіальної дошки предстоятелю УГКЦ Йосипу Сліпому. Тоді він звернувся до суду з вимогою прибрати дошку.

23 травня 2017 року Київський районний суд Харкова визнав Апухтіна винним в організації масових заворушень у квітні 2014-го біля будівлі Харківської обладміністрації та засудив його до шести років позбавлення волі. Згідно з повідомленням суду, Апухтін неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення незаконної "Харківської народної республіки" та незаконної "Конституції ХНР", був одним з ініціаторів проведення в Харкові незаконного референдуму з питань "Східної автономії від Одеси до Харкова". Незаконний референдум планувався у травні 2014 року, проте не відбувся.

У грудні 2017 року Апеляційний суд Харківської області звільнив Апухтіна з-під варти у залі суду, скасувавши вирок Київського районного суду Харкова щодо осуду Апухтіна за статтею про дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного порядку. В силі залишився вирок за статтею про масові заворушення. Апухтін вийшов на волю за "законом Савченка", відповідно до якого день, проведений у СІЗО, зараховується як два дні в'язниці після вироку. Апухтін перебував у СІЗО з 30 квітня по 7 травня 2014 року та з 19 грудня 2014 року по 23 травня 2017-го.

У 2017 році Апухтіна обміняли, і він опинився на території ДНР/ЛНР.