У Харкові дедалі частіше трапляються перебої з електропостачанням. Причини тривалої відсутності електрики можуть бути різними: профілактичні роботи, навантаження, погода, аварії, воєнні дії. Практично весь побут людини залежить від електроприладів - холодильника, електричної плити, освітлення, зв'язку, гаджетів. Тому хочеться підстрахувати себе на випадок перебоїв.

У нагоді стають саме в таких випадках міні-електростанції. Вони бувають з дизельними та бензиновими моторами. У зв'язку з цим постає питання, який генератор для будинку обрати.

Генератор із бензиновим двигуном

Підходить для короткочасного (аварійного) постачання енергії. Має багато переваг:

  • невелика вага й компактність;
  • шум, що створюється, не перевищує 70 дБ. Якщо бензиновий генератор має шумопоглинаючий корпус, то працюватиме ще тихіше;
  • швидко заводиться за різних температур: як за кімнатної, і за низької;
  • доступність. Ціна нижче, ніж у альтернативи з дизельним двигуном.

Бензину, який використовується приладом, вказаний у паспорті. Найчастіше це А-95 чи А-92.

Незважаючи на низьку вартість, ціна енергії, що виробляється бензоелектростанцією, нижча в порівнянні з дизельним побратимом. Є й мінус. Бензиновий електрогенератор влаштований так, що через кожні 5-8 годин його потрібно вимикати на кілька годин. На тривалу роботу без перепочинку ця техніка не розрахована.

Дизельний генератор

Дизельний генератор має кілька переваг перед бензиновим, які варто враховувати при покупці:

  • електрична потужність, що виробляється більше;
  • може працювати цілодобово без перерви;
  • підходить для частого та постійного використання;
  • якість електроенергії, яку виробляє дизельний генератор, вища у порівнянні з бензиновими (стабільніша напруга і частота).

З недоліків - висока вартість електрогенератора на дизелі. Також він галасливий. Якщо на ньому немає спеціального кожуха, який знижує рівень шуму хоча б на 20-25 дБ, краще встановити генератор в іншому приміщенні. До того ж він забруднює довкілля значно сильніше. Погано заводиться за низьких температур.

Якому варіанту віддати перевагу

У бензинових та дизельних генераторів є сфери використання, для яких вони придатні більшою чи меншою мірою:

  • варіанти на бензині більше підійдуть для побутових цілей. Завдяки мобільності та невеликим розмірами їх можна брати із собою куди завгодно: на дачу, пікнік, рибалку та інші заходи, де може стати в нагоді автономне джерело живлення;
  • дизельні генератори доцільно використовувати на підприємствах, лікарнях, на складах як резервне харчування. Вони потужніші та можуть забезпечувати електрикою великі приміщення. Для приватного будинку такий варіант не дуже підходить через шум та великий викид вихлопних газів.

При покупці генератора орієнтуйтеся на свої потреби. Нині виробники пропонують величезний вибір різних моделей. Споживач може вибрати те, що підходить йому за потужністю та ціною.