ВВартість зруйнованих об'єктів у Харкові складає 9,5 мільярда доларів, заявив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю "РБК-Україна".

За оцінкою мера, ні окремо місто, ні навіть ціла держава не зможе покрити такі витрати. Це під силу тільки міжнародним партнерам і приватним інвесторам разом узятим. Влада міста при цьому має створити прозорі умови та гарантії захисту вкладень.

Комфортні умови для інвесторів, вважає мер, має створювати і центральна влада.

"Ми дуже потребуємо створення спеціальних інвестиційних режимів, зокрема, режиму оподаткування. Це доволі очевидні речі, бо саме високі податки часто відштовхують від капіталовкладень, а їх зниження - приваблює. Якщо ми хочемо залучати приватні гроші і хочемо зробити це вже зараз, а не колись, то треба щось пропонувати інвесторам. І ось саме в цьому центральні органи влади нам могли б суттєво допомогти. Багато що треба змінювати на законодавчому рівні. А на рівні місцевої влади ми самі впораємося, тому що ми знаємо своє місто краще за всіх", - заявив Терехов.

Мер нагадав, що пошкоджень від обстрілів зазнали близько 5000 будинків. При цьому 500 будинків відновленню вже не підлягають. 

Але, вважає мер, ситуація, що склалася, відкриває і нові можливості: побудувати нові сучасні будинки. За оцінкою мера, це будуть дуже комфортні будинки, обов'язково пристосовані для людей з обмеженими можливостями та такі, що відповідають усім нормам безпеки.