Примусову евакуацію дітей оголосили з Вовчанська та прикордонних сіл громади. Про це Українському Радіо Харкова розповів голова Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

Ідеться, крім Вовчанська, про такі населені пункти:

  • Варварівка,
  • Красний Яр,
  • Миколаївка,
  • Вовчанські Хутори,
  • Волохівка,
  • Караїчне,
  • Охримівка,
  • Мала Вовча.

За словами Гамбарашвілі, потрібно евакуювати 194 дитини, 144 з них живуть у приватному секторі у Вовчанську.

Як зазначив в ефірі національного телемарафону голова ХОВА Олег Синєгубов, виїжджати люди не хочуть, незважаючи на постійні обстріли, але безпека людей - на першому місці, тому й було вжито таких заходів.

За словами Синєгубова, місця для розміщення сімей з дітьми є в Харкові та інших районах області, безпечніших порівняно з прикордонними. У Харкові зарезервовано 3,5 тисячі місць у гуртожитках вишів.

Усі сім'ї, які будуть евакуйовані, отримають тимчасове житло, гуманітарну та іншу допомогу. Також для евакуйованих дітей буде організовано навчання на нових місцях проживання.

Вовчанськ і багато сіл громади перебували під окупацією з перших днів вторгнення РФ і були звільнені під час осіннього контрнаступу ЗСУ. Після цього місто і села - під постійними обстрілами. Від околиць Вовчанська до кордону з РФ - трохи більше двох кілометрів. Чергового удару по місту росіяни завдали сьогодні, 17 липня.  За попередніми даними, били з артилерії. Пошкоджено приватні будинки, мінно-вибухову травму отримав 64-річний місцевий житель.

Крім того, проблема Вовчанська ще й у відсутності газу. Газопровід тут йшов з боку Росії, і за час незалежності цю проблему не вирішили. Минулої зими жителі опалювали будинки переважно дровами.

Звідки ще евакуюють людей у Харківській області

Влада постійно закликає людей евакуюватися з Куп'янської громади, яка також зазнає щоденних інтенсивних обстрілів. Крім того, росіяни постійно намагаються йти в атаку на Куп'янському напрямку.

Про те, як евакуюватися з Куп'янського району - у нашому матеріалі.