Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський назвав мету наступу РФ на півночі Харківської області. За його словами, ворог зосередив зусилля на напрямку Стрілеча - Липці та на захопленні Вовчанська, щоб потім вийти до Білого Колодязя і розгорнути наступ в тил українських військ.

Для досягнення цієї мети РФ створила й значно посилила оперативно-тактичне угруповання військ "Сєвєр", до складу якого увійшли бойові частини 6 армії, 11 та 44 армійських корпусів. За словами Сирського, росіяни розпочачи наступ значно раніше запланованого терміну, коли помітили перекидання українських військ.

Главком наголосив, що РФ не вдалось прорвати оборону ЗСУ. Але зона активних бойових дій розширена майже на 70 кілометрів: цим росіяни намагаються примусити військове керівництво України задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву. Сирський підкреслив, що "попереду будуть важкі бої, і ворог до цього готується".

Тиждень тому РФ почала наступ на півночі Харківської області. Основні напрямки - Вовчанськ та Липці. За даними Генштабу ЗСУ на 10.30 17 травня, на Харківському напрямку триває одне бойове зіткнення в районі Стариці біля Вовчанська. Сили оборони не дали росіянам просунутися углиб Вовчанська, ситуація в самому місті контрольована. Українська армія посилює оборонні позиції та покращує тактичне положення на окремих напрямках.

Президент України Володимир Зеленський заявив сьгодні, що протягом останнього тижня росіяни просунулися в Харківській області максимум на 10 км і до основної лінії оборони не дійшли, а на деяких напрямках армія РФ не просунулася зовсім.