У Харкові лисиця спіймала голуба і бігала дворами, не боячись людей. Відео опублікували у соцмережах.

За словами очевидців, це сталося на Павловому Полі.

Лисиці у Харкові не були рідкістю і до початку війни. Зокрема, їх бачили у П'ятихатках, на ХТЗ, у серпні 2021 року лисиця забігла на станцію метро "Індустріальна", а в серпні 2021 року на Московському проспекті помітили лисиць, які "полювали" за їжею, яку мешканці залишали котам.

Чому лисиці підходять близько до людей

Звірі прагнуть туди, де є кормова база. Так, однією з найдоступніших страв у лісі є миші. Скорочення популяції мишей змушує лисицю вирушати до міста. Крім того, лисиць може приваблювати велика кількість птахів. Хворий або поранений голуб може стати легкою здобиччю для лисиці. Також у місті є сміттєзвалища, де можна знайти і залишки їжі. Ну і не варто скидати з рахунків різкий відтік жителів із Харкова у 2022 році. Людей поменшало, і лисиці могли перестати боятися до них наближатися.

Чи варто боятися лис

Лисиця може бути переносником сказу, це правда, але випадки її нападу на людину вкрай рідкісні. Якщо ви побачили лисицю у місті, краще просто не наближайтеся до неї. Але якщо все ж таки вона вкусила вас або вашого собаку чи кота, негайно звертайтеся за медичною допомогою. У європейських країнах застосовується профілактика від сказу – у місцях поширення лисиць розкидається їжа з препаратами, що виконують функцію щеплення, але в Україні поки що таке не практикується.