У "Харківміськгазі" заявили про рейдерське захоплення. Заява опублікована на офіційній сторінці компанії у Facebook.

У тексті сказано, що сьогодні, 17 березня, на підставі проведення обшуку та використовуючи силовиків НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» завела на підприємство свій менеджмент.

"Діючі акціонери АТ "Харківміськгазу" не змінилися. Вони обрали наглядову раду на зборах акціонерів ще в 2021 році за законом "Про акціонерні товариства", і законно змінити наглядову раду можна тільки таким же чином - тобто зборами акціонерів. У той же час управитель АТ «Харківміськгаз» – ДАТ «Чорноморнафтогаз» – не скликав і не проводив збори акціонерів, а змінив наглядову раду, а потім і правління АТ «Харківміськгаз» своїм одноосібним рішенням, тому зміна наглядових рад та правління відбулася нелегітимним способом, і діючі акціонери доводитимуть це у судах", - йдеться у заяві компанії.

У компанії повідомили, що на посаду голови правління пропонується Вадим Данієлян, який працював заступником голови Луганської, а згодом – Харківської ОДА. На підприємстві розповіли, що до цього він ніяк не був пов'язаний із газовою галуззю та енергетикою, а спеціалізувався на дорожньому будівництві.

У компанії підкреслили: колектив не заслуговує на таке ставлення через рік після початку повномасштабної війни, адже 1513 співробітників щодня забезпечують роботу газових мереж і відновлюють їх після обстрілів РФ. Завдяки цьому розподіл газу відновлено у 133 тисячах будинків Харкова. Без газу залишаються лише зруйновані чи занедбані будинки.

Оператор розподілу газу АТ "Харківміськгаз" входить до групи "Регіональна газова компанія", яку пов'язують із Дмитром Фірташем. Група розподіляє близько 70% газу по всій країні. У 2021 році президент Володимир Зеленський підписав указ, який вводить у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти бізнесменів Павла Фукса та Дмитра Фірташа, а також проти російських чиновників та олігархів. Серед введених обмежень тоді називалося блокування активів, обмеження торгових операцій, повне припинення транзиту ресурсів, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами.