Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що не можна допустити заморозки конфлікту. Про це він сказав в інтерв'ю "РБК-Україні".

За словами міського голови, оскільки Харків знаходиться всього за 40 км від РФ і звідти постійно ведуться обстріли, у цій ситуації "не можуть бути половинчасті рішення". Україна має перемогти, але для цього потрібно докласти надзусиль, аби ворога було знищено. Тоді можна говорити про безпеку.

Як зазначив Терехов, поки ситуація залишається нестабільною, жоден інвестор не прийде ні до Харкова, ні до інших українських міст. Забезпечити перемогу та безпеку Україні допоможе вступ до НАТО та інших альянсів. Це тривалий процес, але з нього треба працювати. Тоді не буде так званого замороженого конфлікту. А Європа й світ розумітимуть, що до Харкова можна приїжджати, вкладати гроші.

Незважаючи на війну, для Харкова вже розробляється Генеральний план міста – ним особисто займається відомий архітектор Норман Фостер. Його команда представила пілотні проекти розвитку міста у таких сферах:

  • культурна спадщина,
  • житловий сектор,
  • промисловість,
  • науковий квартал,
  • річки та зелені зони.

Докладніше про Генплан читайте тут.

Заморожений конфлікт: у чому небезпека

Заморожені конфлікти мають місце там, де сторони конфлікту не в змозі досягти мирного розв'язання кризи, а міжнародне співтовариство не визнає суверенітету нових територій, що виникли при цьому. Більшість таких конфліктів зареєстровано у колишніх республіках Радянського Союзу. Експерти пояснюють це тим, що офіційна Москва докладає значних зусиль для того, щоб не послаблювати свій контроль на пострадянському просторі. Для цього влада РФ навіть провокує виникнення заморожених конфліктів з метою посилення свого впливу.

Чим довше триває заморожений конфлікт, зазначають експерти, тим сильніше погіршується ситуація на його території: суспільство стає вкрай політизованим, збільшуються тертя між різними етнічними та політичними групами. Люди гинуть на війні, втрачають своїх близьких, будинки, майно. Процвітають анархічні, шовіністичні та націоналістичні рухи. Подібну ситуацію можна спостерігати на Донбасі, де функціонують структури самопроголошених "ДНР" і "ЛНР".

Як зазначили автори дослідження, проведеного центром політології Atlantic Council, територіальні анклави, утворені за сприяння РФ на Донбасі, Придністров'ї, Південній Осетії та Абхазії, перетворилися на "сірі зони" із сумнівним юридичним статусом. Зазвичай вони стають центрами організованої злочинності, відмивання кримінальних грошей та торгівлі людьми та зброєю.