У четвер, 19 січня, християни східного обряду святкуватимуть Хрещення Господнє, або Богоявлення – свято, присвячене хрещенню Ісуса Христа у річці Йордан. Як повідомили у міськраді, 18 січня з вечора у храмах міста розпочнеться вечірнє богослужіння, після якого відбудеться освячення води.

19 січня, на Хрещення, вранці пройде Божественна літургія, а після неї – освячення води. Воду освячуватимуть до вечора 19 числа у храмах міста та біля джерел. Більш детальну інформацію можна дізнатись у найближчому з храмів. Усі заходи будуть проводитися із суворим дотриманням обмежень військового стану та карантинних заходів через коронавірус.

Багато харків'ян цього дня люблять занурюватися в ополонку, зокрема, на Водохреща завжди вишиковується черга з віруючих, які бажають пірнути з головою на джерелі в Саржиному Яру, але церква не підтримує традицію занурення в ополонку. Цей обряд вважається язичницьким. На Харківщині мешканців закликали цього року відмовитися від цієї традиції насамперед через замінованість територій. Та й крига, якщо вона взагалі буде, стане надзвичайно небезпечною, адже на Водохреща замість морозів прогнозують аномально високу температуру повітря - до +7 градусів.

Віруючі вважають, що водохресна вода має особливу силу. Її освячують за особливим чином Великого освячення, яке проводять лише двічі на рік: напередодні Хрещення і в саме свято. До речі, напередодні й у свято Водохреща вся вода у світі вважається освяченою. Тому, якщо немає можливості освятити в церкві, її можна просто набрати в будь-якому місці.