Харківський академічний драматичний театр імені Пушкіна підготував прем’єру: це вистава «Возлюби ближнього свого» за романом Ремарка.

У творі йдеться про людей, що перетворилися на біженців та змушені поневірятися по світі. Втім, попри зовнішню небезпеку, фізичні незручності та душевний біль, їм вдається зберегти найголовніше – здатність відчувати любов, - зазначили в театрі.

Режисер – Володимир Давиденко, сценографія та костюми – Віктор Єрмоленко.

Тривалість вистави, що буде демонструватися на малій сцені (Гоголя, 8), – дві години з антрактом.

Квитки на перші шість показів прем’єри, 17-18 грудня, 24-25 грудня, а також 14-15 січня, - уже розпродані. Вартість квитків складала 200 гривень.

Роман «Возлюби ближнього свого» було закінчено у 1939 році та опубліковано в США під назвою «Уламки». Це історія про долю трьох емігрантів, що залишили Німеччину часів націонал-соціалізму.

У романі описується лихоліття після Першої світової війни в Європі, коли до влади в Німеччині прийшла НСДАП. Глибоко і реалістично показано трагедію єврейського населення Німеччини — їх вважають третім сортом, звільняють із роботи, позбавляють прав, вилучають документи та висилають за межі країни. Величезні армії емігрантів змушені залишити батьківщину та шукати притулку за кордоном. Приплив емігрантів у країнах Європи, що різко збільшився, веде за собою посилення заходів по боротьбі з нелегальним населенням. Люди змушені виїжджати з однієї країни до іншої, ховатися від поліції. Отримати посвідку на проживання — найчастіше неможливе завдання, ще важче отримати дозвіл на роботу.

На тлі загального божевілля системи Ремарк показує важкі долі людей того часу, які не втратили здатності любити життя.