На Харківщині половина смертельних ДТП із пішоходами відбувається у темний час доби. Про це повідомили у поліції.

За даними поліції, цього року в Харківській області сталося 152 ДТП, у яких загинуло 18 пішоходів та отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 29 осіб. Понад 50% усіх ДТП із пішоходами відбувалися в період з 17 до 22 години – це 77 ДТП. Також з початку року у 32 аваріях постраждали діти, дві дитини загинуло.

Правоохоронці кажуть: людину, яка перебуває на дорозі у темному одязі, водій може побачити лише на відстані близько 10-18 метрів. Для гальмування та уникнення ДТП цього недостатньо. Зберегти життя та здоров'я можуть світловідбиваючі елементи: стікери, які кріпляться до одягу на липучці, термострічки, жорсткі браслети на руку, ногу чи сумку, кулони, брелоки, шнурки чи значки.

"Якщо ви забули надіти світловідбиваючі елементи і знаходитесь на проїжджій частині у вечірній час, скористайтеся звичайним ліхтариком - він також попередить водіїв про перешкоду на дорозі. Водіїв просимо ввечері зменшувати швидкість на ділянках доріг, де встановлені пішохідні переходи", - зазначили поліцейські.

Правоохоронці не чекають, поки всі придбають собі "флікери" та роздають їх на вулицях. Світловідбивачі рекомендують носити по обидва боки. Найкраще розміщувати їх на рухомих частинах тіла - наприклад, на передпліччях, зап'ястях, щиколотках і гомілках. Дітям ці елементи варто розміщувати на рівні голови.

У Харкові кількість ДТП різко зросла восени - після звільнення практично всієї області та активного повернення мешканців до міста, а також із зменшенням світлового дня. Повернулися й довоєнні ситуації, коли водії, збивши пішохода, залишали місце події. Так, 7 листопада увечері на вулиці Роганській невстановлений автомобіль збив 26-річну дівчину. Водій залишив місце ДТП, а дівчина померла. Свідків цієї аварії просять відгукнутися за номером: 093-000-16-01.