Мешканці Північної Салтівки з будинку по вул. Леся Сердюка сплять у пальто і збираються зимувати вдома навіть без опалення, пише "Суспільне".

Північна Салтівка - один із найбільш постраждалих від російських обстрілів житлових масивів Харкова. Харків'янка Надія Білоусова з евакуації повернулася до своєї квартири на вулиці Леся Сердюка. Вона збирається зимувати вдома.

"Я вже нікуди не поїду, за станом здоров'я. Там, куди ми виїхали під час повномасштабної війни, у Первомайській громаді, ні лікарні, ні ліків, ні магазинів", - пояснює Надія Білоусова.

Волонтери допомагають жінці ремонтувати коридор і кухню в розбитій квартирі. Разом із сусідами жінка звернулася до чиновників із проханням встановити в будинку вікна та ввімкнути опалення.

"Кімната побита, осколки летіли. Але кімнату вже робити не буду - сил немає. Вікна забиті, холодно дуже. Спимо під ковдрами і в пальто. У нашому під'їзді зараз п'ять сімей, але може бути до 13 сімей, якщо буде опалення. Я буду тут жити, навіть якщо не буде опалення, у гуртожиток не піду", - каже Надія Білоусова.

Опалення у квартиру Надії Білоусової тепловики обіцяють подати в листопаді.

Сусідка Надії, Галина Трухачова, каже, минулої зими опалення в будинку на Північній Салтівці не було. З минулого року в неї залишився запас теплих ковдр і обігрівачі.

"У нашому будинку зиму перезимували кілька сімей. Було важко, коли вимикали світло. Підтоплювали трохи газом, гріли каструлі. У січні до нас заїхали тепломережі, поміняли повністю всі труби з опалення. Сподіваємося, що буде опалення. Зараз у нас у будинку живе багато людей, старших за 80 років, є люди з інвалідністю. Якщо не буде опалення, то будемо в іншу квартиру переїжджати", - каже Галина Трухачова.

За даними "Харківських теплових мереж", увімкнути опалення в перших трьох під'їздах будинку на вулиці Леся Сердюка зможуть після відновлення зруйнованих конструкцій. В інші шість під'їздів планують подати тепло в листопаді.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що переважно Північну Салтівку опалюватимуть. Але 57 будинків у місті залишаться без опалення, зокрема й на Північній Салтівці.

Повний список адрес - у нашому матеріалі.

Ігор Терехов прогнозує, що опалювальний сезон у Харкові може бути важким. Імовірні ракетні удари по критичній інфраструктурі. Минулого сезону Харків, як і інші міста, пережив кілька блекаутів. Разом зі світлом відключали воду і тепло. Опалювальну систему перезапускали 8 разів.

Згідно з нормами, опалювальний сезон мають розпочати, якщо протягом трьох днів середньодобова температура буде нижчою за 8 градусів тепла. Цього тижня ночами буде від 2 до 6 градусів тепла, вдень - до плюс 12-ти.

Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків