У Харкові та області мають створити госпітальні округи та кластерні лікарні. Відповідні реформи прописані в Законі України, прийнятому Верховною Радою в липні 2022 року.

Мережа закладів охорони здоров'я в області, об'єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на госпітальні кластери.

При цьому будуть враховуватися:

  • межі адміністративно-територіальних одиниць;
  • географічні особливості регіону та стан доріг;
  • чисельність населення, структура захворюваності та смертності;
  • оптимальні маршрути для своєчасного доступу до медичної допомоги;
  • навантаження на медпрацівників і фахівців з реабілітації.

Відповідно до видів медичної допомоги всі лікарні розділять розділять на надкластерні, кластерні та загальні.

Яким буде госпітальний округ в Харківській області

Як повідомив "Суспільному" директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов, планується, що в Харківській області буде один госпітальний округ і сім кластерів (за кількістю районів). Визначать дві надкластерні лікарні - це обласні дитяча та доросла. У кожному районі області буде одна кластерна лікарня і кілька загальних - в залежності від кількості населення.

Проект мережі медустанов, які пропонується створити в Харківській області, зараз знаходиться на узгодженні в міністерстві. Його мають розглянути до 1 червня.

Кластерні, надкластерні та звичайні лікарні: в чому різниця

Загальні лікарні, каже Хаустов, залишаться незмінними і надаватимуть пацієнтам послуги відповідно до вимог. Кластерні лікарні повинні надавати кращі послуги, а надкластерні - високоспеціалізовану допомогу.

Також передбачається створити кілька так званих центрів: інфекційних хвороб, психічного здоров'я, онкологічний і кардіохірургічний.

Кластерні лікарні в Харкові

У Харкові планують створити сім кластерних лікарень. Вони з'являться на базі медустанов, які сьогодні працюють і обслуговують пацієнтів, розповіла віце-мер Світлана Горбунова-Рубан.

Пропозиції щодо реформування мережі медзакладів вже направили до обласного Департаменту охорони здоров'я, а звідти - до міністерства.