До розмінування полів Харківської області залучатимуться експериментальні технології. Про це розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Понад 570 тисяч гектарів посівних площ області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі ведуться переговори щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування.

За словами Синєгубова, 250 тисяч га в області можна розмінувати вже зараз. У цьому допомагатимуть міжнародні організації, які проходять сертифікацію та одержують дозволи на проведення гуманітарного розмінування. Також готові надавати допомогу та благодійні організації. Фонд відомого американського благодійника Говарда Баффета готовий профінансувати постачання техніки для розмінування.

Незважаючи на активні бойові дії, польові роботи на Харківщині проводилися. За минулий рік було зібрано 2,4 млн. тонн зернових та зернобобових культур. Цей обсяг задовольнив експорт та внутрішню потребу. Цього року весняно-польові роботи проведуть на площі 634 тисячі гектарів. Це на 18% більше, ніж торік. А озимі засіяли на площі 213 тисяч гектарів.

За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Андрія Дорожка, внаслідок дій окупантів постраждали понад 270 харківських підприємств тваринництва та рослинництва. Також пошкоджено або знищено 322 одиниці сільськогосподарської техніки. Де дозволяє ситуація, підприємства продовжують роботу.

Як зазначають фахівці, існує кілька способів розмінування полів:

  1. Ручний пошук. Цей метод є найбільш трудомістким та небезпечним. Він полягає у ручному скануванні землі на наявність вибухонебезпечних пристроїв.
  2. Механізований пошук. Цей метод використовується при великих площах і полягає у використанні спеціального обладнання, такого як магнітометри, радіометри та металошукачі. Це обладнання дозволяє швидко виявляти вибухові пристрої.
  3. Використання тварин. Деякі види тварин навчені знаходити вибухові пристрої. Вони зазвичай використовуються у поєднанні з механізованим пошуком.
  4. Використання дронів. Цей метод стає все популярнішим і дозволяє швидко сканувати великі ділянки землі на наявність вибухових пристроїв.

Зараз Україна є найзамінованішою країною у світі. Крім неї, до списку входять Афганістан, Лаос, Сомалі, Ірак, Сирія, В'єтнам, Хорватія, Боснія та Герцеговина, Камбоджа та інші.