Міністр освіти України Оксен Лісовий пояснив, що приєднання Української інженерно-педагогічної академії до Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна адаптує заклади до нових умов роботи у кризовий період, підсилить їх, а також допоможе залучити державні й міжнародні інвестиції для розвитку вишів. Про це пише "Суспільне".

13 лютого уряд ухвалив приєднання УІПА до ХНУ імені В. Н. Каразіна. Тоді Лісовий сказав, що УІПА через брак ресурсів не може розвивати свою основну діяльність – готувати майстрів для закладів профтехосвіти. У Міністерстві освіти та науки УІПА назвали "одним із найслабших вишів Харкова" . 

Міністр освіти зауважив, що сьогодні треба переосмислювати наявні освітні мережі. Це пов'язано зі структурою економіки, яка змінилася і буде змінюватися після закінчення повномасштабної війни. Крім того, це пов'язане з потенціалом та спроможністю власне самих університетів. 

Він підкреслив, що рішення про об'єднання прийняте, відштовхуючись від демографічних показників та від кількості студентів. Наразі регіон втрачає абітурієнтів з Харківської області та іноземних студентів. Студенти, які вступили до УІПА, на тих же умовах навчатимуться та закінчать вже університет ім. Каразіна.

Лісовий наголосив, що обидва університети отримають переваги від обʼєднання. Ця колаборація дозволить залучити додаткові бюджетні кошти в ХНУ, частина з яких буде виділена на підготовку фахівців. Також це дасть можливість отримати гроші від Світового банку, який фінансує об'єднання університетів, даючи їм від одного до півтора мільйона доларів на розвиток.

Крім того, Лісовий сказав, що галузеві університети обʼєднувати не планується. Університету ім. Сковороди надали можливість працювати автономно. Це рішення було пов'язане з профільністю цього університету та, наприклад, з показником працевлаштування випускників.

Об'єднані виші Харкова

► У 2020 та 2021 рр. Харківський інститут державного управління та Харківська філія Університету банківської справи увійшли до складу Харківського національного університету ім. Каразіна.

► Два роки тому до Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури.

► До повномасштабного вторгнення також був створений Державний біотехнологічний університет - шляхом об’єднання чотирьох вишів Харкова:

  • Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Василенка,
  • Харківського національного аграрного університету імені Докучаєва,
  • Харківської державної зооветеринарної академії,
  • Харківського державного університету харчування та торгівлі.