На Харківщині не вистачає вчителів, викладати залучають студентів. У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили, що через повномасштабне вторгнення Росії зруйновано не лише навчальні заклади, а й зменшилася кількість педагогів.

За даними Департаменту науки та освіти Харківської ОВА, до початку повномасштабного вторгнення Росії у Харківській області працювало 21 525 вчителів, наразі їх кількість зменшилась до 18 574 осіб.

Частина вчителів евакуювалася. Частина – знаходилися на окупованій території та залишили свої населені пункти перед тим, як їх звільнили ЗСУ, щоб уникнути кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Зокрема, тимчасово виконуючий обов'язки голови Куп'янської РВА Андрій Канашевич розповів про нестачу педагогічних кадрів, оскільки частину вчителів продовжували працювати у школах під час окупації та поїхали під час наступу ЗСУ.

Керівник Департаменту науки та освіти ХОВА Олексій Литвинов заявляв, що на звільнених територіях вчителі будуть фільтруватися для виявлення тих, хто співпрацював з окупантами.

Частково ліквідувати дефіцит кадрів допомагають студенти педвузів. У школах працюють 44 студенти Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди та 16 студентів Харківської гуманітарно-педагогічної академії. Вони викладають українську мову та літературу, географію, історію та право, біологію, хімію, англійську та німецьку мови.

Через обстріли населених пунктів Харківщини ще не в усіх школах вдалося розпочати навчальний рік. Наприклад, у Вовчанській громаді працюють шість шкіл із 18. Заняття розпочалися лише з 1 грудня дистанційно.