Музей Григорія Сковороди на Харківщині, розбитий російською ракетою, законсервують за два мільйони гривень. Як розповів "Суспільному" директор обласного Департаменту культури Едуард Павленко, гроші виділили з обласного бюджету.

Насамперед, планується встановити у будівлі залізобетонний каркас.

За словами Павленка, роботи розпочнуть наприкінці цього року і продовжаться вже наступного.

7 травня музей у селі Сковородинівка було знищено ракетним ударом. В його експозиції зберігалися видання творів Сковороди, література про нього, книги античних, середньовічних та сучасних філософів та поетів, етнографічні предмети, картини та графічні роботи. також тут були деякі речі, які належали особисто Григорію Сковороді.

Історичне значення має і довколишній старовинний парк, планування якого з годинника Сковороди практично не змінилося. Але найцінніші експонати колекції вдалося врятувати - їх заздалегідь перемістили в безпечне місце, а ось меморіальний будинок був зруйнований.

Наприкінці серпня Мінкульт презентував проект "Збережіть українську культуру". Його мета - залучення благодійних коштів на відновлення пам'яток культурної спадщини. Одним із амбасадрів проекту став харківський кіт Степан, він допомагає збирати гроші на відновлення зруйнованих росіянами українських пам'яток культури.

Під час туру Америкою та Канадою музиканти гурту Kalush Orchestra продали свій контрабас, а виручені гроші (це 300 тис. гривень) перерахували для розбитого музею.