Харківський кіт Степан допомагає владі збирати гроші для України. Він став послом проекту "Збережіть українську культуру", повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

"Степан, який має в Instagram 1,3 млн передплатників, став послом проекту від МКІП "Збережіть українську культуру". Це вже третя зірка, яка приєдналася до проекту, спрямованого на відновлення зруйнованих росіянами українських пам'яток культури", - говориться у повідомленні.

Міністерство культури та інформполітики створило спеціальний рахунок для збирання коштів на відновлення зруйнованих культурних об'єктів. За словами Олександра Ткаченка, з початку війни війська РФ пошкодили чи зруйнували 469 об'єктів культурної спадщини. Збитки становлять сотні мільйонів гривень. Тому було розроблено зручний сайт, де є опис кожної культурної пам'ятки, яку зруйнували росіяни, масштаби пошкоджень та сума коштів, необхідних для її відновлення.

На сторінці самого Степана в Instagram є фото з мініатюрою музею Григорія Сковороди, зруйнованого російською ракетою у травні.

До 24 лютого зірка Instagram кіт Степан жив на Салтівці. Цей район дуже постраждав від російських обстрілів. Під час війни Степан із господаркою був змушений виїхати до Франції, активно збирав гроші для допомоги тваринам, а восени повернувся до України.

Допомогти можна й харківській бібліотеці Короленка, яка потрапила під удар 13 березня. У будівлі розбиті вікна, пошкодження отримали два книгосховища, головний корпус та автентичний рояль. Книжкові фонди в бібліотеці не пошкоджені, але через порушення температурного режиму це може статися. Також у будівлі пошкоджено вітражі. На сайті Мінкульту на відновлення бібліотеки збирають суму 128 млн грн. Туди увійде реставрація вікон, книгосховищ, фасаду будівлі та старовинного роялю. Зазначається, що 8 млн. грн. з цих коштів піде на проведення науково-проектних робіт, які визначать повний обсяг робіт, необхідних для відновлення будівлі. Кожен може долучитись до допомоги, відправивши бібліотеці хоч одну гривню. А ще можна стати патроном будівлі та суттєво допомогти у відновленні, подробиці - за посиланням.