У центрі Харкова цього року не буде новорічної ялинки. Рішення не встановлювати ялинку ухвалили у мерії.

Харківська штучна ялина заввишки 38,5 метра була однією з найвищих у країні. Вона встановлювалася щорічно на площі Свободи, де розбивали новорічне містечко з ковзанкою, торговими наметами, закусочними, шашличними, атракціонами та резиденцією Діда Мороза. В останні роки ялинку встановлювали задовго до Нового року, у День Святого Миколая 19 грудня. Прибирали її після Хрещення 19 січня.

Для того, щоб не встановлювати ялинку, може бути низка причин.

Ялинка – це завжди натовп, а великі скупчення людей сьогодні у Харкові неприпустимі. Місто обстрілюється військами РФ вже не настільки інтенсивно, але під час масових заходів можливі будь-які диверсійні чи провокаційні акції з боку супротивника.

В умовах збройної агресії РФ проти України є сенс заощадити бюджетні гроші. Наприкінці 2021 року, наприклад, на встановлення ялинки виділяли 4,4 млн. грн.

Останній місяць РФ активно намагається вивести з ладу українську енергетичну систему, 15 листопада було завдано цілої серії ударів, після якої місто залишилося без світла. Електроенергію варто заощаджувати, а ялинка без ілюмінації не має сенсу.

Під час війни країна зазнає значних людських втрат. В таких умовах широкомасштабні святкові заходи недоречні.