Американські художники намалювали картини на пошкоджених будівлях Ізюма. Про це повідомляє місцеве видання "Обрії Ізюмщини".

Художники та оператор із Лос-Анджелеса приїхали в Україну за власною ініціативою та власним коштом. Мета їхньої подорожі - зняти документальний фільм про малюнки на розбитих росіянами будівлях і записати інтерв'ю з людьми, які готові поділитися своєю історією війни. Документальну стрічку про Україну художники планують висувати на американський кінофестиваль. Ця робота покликана привернути увагу до того, як живуть українці на деокупованих і прифронтових територіях.

До поїздки команда готувалася кілька місяців - обирали міста, створювали ескізи та описи малюнків. Було обрано чотири українських міста - Ірпінь, Буча, Харків та Ізюм.

В Ізюмі було створено чотири невеликих мурали.

Картина "Перетягування каната" розмістилася на горі Кременець. Це боротьба українського та російського солдатів із шансами на користь України.

На зруйнованому російською ракетою будинку на вулиці Хлібозаводській художники виконали три малюнки:

  1. "Український солдат прибиває український прапор на серп молотом від нього";
  2. "Соняшник" - символ відродження української родючої землі;
  3. графіті "Слава Україні", яке не потребує пояснень, адже весь світ розуміє значення цього заклику.

Створення малюнків було першою частиною роботи. Попереду зйомки інтерв'ю. Для цього команда планує повернутися в Україну навесні 2024 року.

У квітні в Ізюмі знайшли стріт-арт, який, можливо, створив відомий анонімний британський художник Бенксі. Малюнок зроблено на пам'ятнику радянських часів, який встановлено на горі Кременець. Справжнє ім'я Бенксі невідоме, який він має вигляд - ніхто не знає, а навколо його біографії точиться безліч суперечок.