Війська РФ у ніч із 14 на 15 вересня вдарили по вокзалу і церкві в смт Козача Лопань, повідомив голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко.

Починаючи з 22:30 російські війська завдали 8 артилерійських ударів по центру селища. Пошкоджено церкву Архангела Михаїла, будівлю залізничного вокзалу, пасажирські платформи та колії, лінії електропередач, об'єкти торгівлі та енергетичної інфраструктури. На щастя, обійшлося без постраждалих.

За словами Задоренка, у селищі поки що немає зв'язку, частково відсутнє електропостачання. Екстрені служби з ночі працюють над ліквідацією наслідків обстрілу.

Козача Лопань розташована на півночі Харківської області. До війни тут проживало понад 5 тисяч осіб. Селище було в окупації з першого дня війни. Звільнили Козачу Лопань у вересні 2022 року внаслідок контрнаступу ЗСУ. Від селища до кордону з РФ - два кілометри. Російські війська регулярно обстрілюють селище зі своєї території, зокрема - з танків.

Один із масованих обстрілів здійснили три дні тому, 12 вересня. За словами В'ячеслава Задоренка, росіяни завдали по селищу щонайменше 14 ударів із мінометів. Було пошкоджено понад 10 будинків, автівки місцевих жителів і лінії електропередач, через що в селищі зникло світло.

Незважаючи на постійні обстріли, жителі прикордоння не хочуть евакуюватися, пояснюючи, що вже пережили тут найстрашніше - окупацію - і залишати свої будинки не мають наміру.