Предстоятель Православної церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній 15 вересня провів у Харкові молебень за перемогу України. Служба відбулася в храмі, який постраждав від російських обстрілів.

На службі були присутні голова ХОВА Олег Синєгубов, голова харківської Нацполіції Володимир Тимошко, місцеве духовенство та парафіяни.

Наприкінці молебню предстоятель ПЦУ звернувся до вірян, зазначивши, що хоч храм і зазнав ушкоджень від російських обстрілів, але залишився духовною фортецею для громади та духовенства. Також митрополит відзначив воїнів та представників влади церковними нагородами.

Присутні вшанували загиблих бійців ЗСУ молебнем і покладанням квітів.

ПЦУ офіційно затверджена 2018 року на об'єднавчому соборі православних церков у Києві.

Предстоятелем ПЦУ обрали митрополита Епіфанія (у миру - Сергій Думенко). До того моменту він був ректором і професором Київської православної богословської академії, митрополитом Переяславським і Білоцерківським, патріаршим намісником із правами єпархіального архієрея УПЦ КП.

У січні 2019 року Константинопольський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ. Пізніше ПЦУ отримала офіційний автокефальний статус і була визнана єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

Тільки за перший рік існування Православної церкви України до неї приєдналися близько 600 парафій. У 2023 році до ПЦУ перейшли 63 церкви, які раніше декларували єдність із Московським патріархатом.

Харківська єпархія Православної церкви України працює на території Харківської області та налічує понад 40 релігійних громад, у ній служать 36 священнослужителів.