Ізюм на Харківщині звільнено від окупантів. Над містом підняли українські прапори. ЗСУ стежать за безпекою у місті, а місцеві жителі розповіли Суспільному, як пережили окупацію.

Жителька Ізюма Ольга Мірошниченко каже, що росіяни її тричі затримували та двічі обшукували житло.

"Я їм казала: "Хлопці, залишайтеся, може чаю наллю, вони - "нє-нє", а я їм - та в мене ціанистого калію немає, не отрую вас, не бійтесь". А вони на чай не залишались. Питали: "Чому так зухвало розмовляю". Кажу: "Не подобається - то он, Росія. Не я ж до вас прийшла". Ну якщо мене завтра вб'ють, а я не скажу, що хотіла - я так не могла", - згадує жінка.

Ольга каже, що росіяни поводилися, як фашисти:

"Вони бомби кидали на житлові будинки, я бачила, як бомби з літака падають. Поводилися, як у себе вдома і казали: "Тут буде Росія". Я казала: "Ніколи тут Росії не буде".

Коли перші українські військові зайшли у місто, жінка дуже зраділа:

"Я всіх цілувала-обіймала, кричала їм "Слава Україні!" Я тепер можу цього не боятися і казати вголос. Я і росіянам те казала, але їм це не дуже подобалось. Я не виїжджала, була тут весь час. Їм же хтось мав казати, що в Росію пора вертатись - я то казала їм завжди, коли бачила. Страшно не було в жодному разі. Я дуже злилася. Одного разу сказали, що розстріляємо, бо ти провокаторка, але навіть тоді було не страшно. Я їх не боюсь і не боялась. І тепер нічого не страшно".

Волонтер Роман привіз гуманітарну допомогу місцевим жителям.

"Завозимо продукти, продуктовий набір - консерви, макарони, крупи, тушонка, сосиски, масло, молоко. Була тут з продуктами дуже велика біда. Було багато голодних, холодних. Будемо везти сюди зараз все", - каже чоловік.

Військовослужбовець Василь тримає в руках прапор України:

"Над кожною будівлею в цьому місті треба підіймати такий прапор, бо ми всі українці".

Коли вперше побачили місцевих жителів, вони були надзвичайно пониклі, згадує Василь.

"Гірше, аніж в будь-якому фільмі. Хоч люди реагують добре, але сюди потрібно побільше гуманітарної допомоги. Нам розповідають, де сиділи "рашики", ми перевіряємо ці будинки. Наше завдання - охорона", - говорить військовий.

Довідка. Ізюм в Харківській області окуповано росіянами з 1 квітня.

Володимира Зеленського двічі просили дати Ізюму звання "Місто-герой".

За інформацією секретаря РНБО Олексія Данилова, містом, яке з початку війни пережило найбільше ракетних обстрілів, виявився Ізюм. Так, росіяни завдали по Ізюму 476 ракетних ударів.

Місто вдалося на початку осені: 11 вересня там підняли український фланг. Сьогодні в Ізюмі лишилося близько 10 тисяч мешканців.

Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник заявив, що внаслідок агресії РФ в Ізюмі зруйновано понад 80% інфраструктури. За час війни та окупації в Ізюмі загинуло щонайменше 1000 мирних жителів.

14 вересня у звільненому місті побував Володимир Зеленський.