Дворічна Куп'янського району зруйнована російськими обстрілами майже на 90%. Про це "Слобідському краю" розповіла голова Дворічанської селищної військової адміністрації Галина Турбаба.

За її словами, спочатку РФ била в центр селища - у магазини, аптеки, на ринкову площу. Тоді ж уперше прилетіло в школу, куди після цього було ще кілька прильотів, і у відремонтовану амбулаторію сімейної медицини.

Потім, розповіла Галина Турбаба, почало прилітати в житлові будинки. Люди почали виїжджати, багато хто - в навколишні села, вважаючи, що тимчасово перечекають обстріл. І зараз деякі залишаються в навколишніх селах, хоча там теж небезпечно.

Селище міського типу Дворічна з перших днів війни було окуповане російськими військами. Населений пункт звільнили ЗСУ у вересні 2022-го під час Харківської контрнаступальної операції. До вторгнення РФ у селищі проживало понад 3,5 тисячі осіб.

Станом на травень у громаді з 55 населених пунктів 27 залишалися під окупацією. Вимушені переселенці з Дворічанської громади, декому з яких довелося виїжджати через РФ під час окупації, зараз живуть не тільки в Україні, а й у країнах Європи, але багато хто, за словами Галини Турбаби, хоче повернутися додому.

У середині травня з Дворічанської громади евакуювали останніх дітей, які там залишалися. Селище постійно під обстрілами. У лютому 2023 року росіяни вдарили по будівлі селищної адміністрації. Під завалами загинули жінки. Під час пошуково-рятувальних робіт війська РФ знову вдарили по Дворічній, били прицільно по рятувальниках, але, на щастя, ті не постраждали.

imgonline-com-ua-Resize-5-Yw0-OPt19da-Hi  imgonline-com-ua-Resize-v-Esl-SJl-Tw-QJzg imgonline-com-ua-Resize-v-LSXVv-Owt-KR imgonline-com-ua-Resize-y5-UJnpn-Qu3i-BEPz0 imgonline-com-ua-Resize-y-GLIQE6m-Qw-A