Жителі села Циркуни в Харківській області виступають проти того, щоб їхній населений пункт виключили з програми відновлення "Краще, ніж було".

Циркуни - велике село, яке розташоване на північному сході від Харкова за окружною дорогою. До війни тут проживали 6,3 тис. осіб. На початку повномасштабного вторгнення РФ село було окуповане. ЗСУ звільнили Циркуни в травні 2022 року. Відтоді воно зазнає обстрілів, що призвело до значних руйнувань. 

У квітні 2023 року село включили до державної програми відновлення "Краще, ніж було". Ця програма передбачає не ремонт окремих будівель, а повну комплексну перебудову населених пунктів. 

До проєкту, крім Циркунів, увійшли всього кілька населених пунктів:

  • Бородянка і Мощун (Київська область);
  • Тростянець (Сумська область);
  • Посад-Покровське (Херсонська область);
  • Ягідне (Чернігівська область).

У першій половині травня Циркуни відвідав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Глава уряду дав завдання Мінінфраструктури та Агентству з відновлення розробити покрокові плани відновлення. Насамперед, у Циркунах обіцяли відновити ЦНАП, заклади медицини та освіти.

Але на початку червня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, Циркуни можуть виключити з програми відновлення. Причина - обстріли села російськими військами:

У травні 2023-го по Циркунах завдавали ракетних ударів. 18 травня по селу двічі били ракетами. Тоді було пошкоджено 13 приватних житлових будинків, два з них - зруйновано. 21 травня внаслідок удару по Циркунах було поранено місцевого жителя. 25 травня РФ завдала по Циркунах удару ракетами С-300. Уже після заяви губернатора село обстріляли з РСЗВ "Ураган". Було пошкоджено кілька приватних житлових будинків. Це сталося 11 червня.

Проте жителі Циркунів виступають проти того, щоб село виключили з програми відновлення. Про це йдеться в сюжеті ТСН. Керівник Циркунівської військової адміністрації Микола Сікаленко сказав, що заява губернатора "викликала шок" у селі. За його інформацією, сповільнилося розмінування села, яке мали провести до початку відновлення.

Місцеві жителі поки що самі ремонтують свої будинки. Очільник військової адміністрації обіцяє силами громади відремонтувати ліцей, де під час окупації знаходився штаб російських військ.

Тим, у кого були зруйновані будинки, пропонують оселитися в тимчасовому житлі. У селі створено містечко з шести модульних будинків. Селяни не бажають у них жити, вони хочуть, щоб тимчасове житло встановлювали в них на подвір'ях. Однак це суперечить вимогам європейських благодійників, які надали модулі. На їхню думку, тимчасове житло має встановлюватися компактно на обмеженій території. Попри те, що мешканці села подали 40 заяв на надання тимчасового житла, містечко з модульних будиночків пустує.