Ринок "Барабашово" та робочі місця на ньому залишаться після реконструкції майданчика. Про це повідомили у міськраді.

Як зазначили у мерії, у деяких харківських пабликах з'явилася недостовірна інформація про те, що ринок "Барабашово" припинить своє існування.

"Заявляємо, що ринок «Барабашово» як існував, так і існуватиме, лише в оновленому – сучасному та комфортабельному вигляді. Водночас там буде створено науковий парк. Таким чином, ринок «Барабашово» перетвориться на новий, революційний район змішаного використання, присвячений просуванню наукових та технологічних інновацій", - розповіли у міськраді.

Планується, що там також застосують підхід до створення сучасних мікрорайонів із багатоквартирними будинками, громадськими просторами та набережною. За рахунок інновацій це сприятиме економічному розвитку міста. У мерії наголосили, що існуванню ринку «Барабашово» нічого не загрожує. Після реконструкції робочі місця збережуться, але вони будуть "якісно іншого рівня".

Найвідоміший речовий ринок Харкова з'явився 1995 року на незабудованому майданчику на захід від станції метро «Академіка Барабашова». До цього там був невеликий стихійний продовольчий ринок, орієнтований на мешканців приватного сектору. З того часу ринок постійно розширювався та захоплював усі вільні площі між Тюриним озером та Салтівським метродепо, доки не став найбільшим промислово-речовим ринком України площею понад 75 га. "Барабашово" посідає 14-те місце у рейтингу найбільших ринків світу.

У березні 2022 року частина ринку була знищена пожежею, яка почалася через російські обстріли міста. У липні 2022 року РФ вдарила "Ураганами" по території ринку, тоді загинуло 3 особи, більше 20 отримали поранення.

3 лютого 2023 року мер Харкова Ігор Терехов провів прес-зустріч з архітектором Норманом Фостером щодо внесення змін до Генерального плану Харкова. На зустрічі, зокрема, обговорювалася і доля "Барабашово". За словами Терехова, його хочуть перетворити на "революційний район змішаного використання". Там будуть і торгові зони, і житлові, і наукові.