Під час масових бомбардувань Ізюма мешканцям часом доводилося ховатися у могилах, викопаних для загиблих. Про це "Суспільному" розповіли місцеві мешканці.

За словами ізюмчанина Євгена Бурячека, який пережив окупацію разом із дружиною та семирічною дочкою, у їхньому будинку 8 людей померли у перші дні бомбардувань. Більшість – це літні, неходячи жителі, які мали проблеми із серцем. Копати могили дня них довелося просто у дворі будинку.

"Бомбити починають - і в цю ж могилу падаєш, полежав, воно пролетіло", - розповів чоловік.

У підвалі будинку Євгена та його родини мешкали близько 40 мешканців двох під'їздів. Готували їжу на вулиці, на дровах. У підвалі зробили ліжка, хто з чого зміг, притягли буржуйку, щоб опалювати підвал. Зараз до будинку Євгена комунальники вже повернули світло, воду та газ. В Ізюм активно повертаються жителі, незважаючи на всі складнощі, з якими доведеться зіткнутися взимку.

"Люди скучили за своїми стінами, як то кажуть, у кого вони залишилися. Тесть мій просто каже: "Я додому - і все. Йому пояснюєш: "Будинок знесло". "Я додому – і все". Ми шукаємо йому квартиру", – розповів Євген.

За словами представника міськради Ізюма Максима Стрельника, у звільненому місті зараз приблизно 20 тисяч осіб, це близько половини довоєнного населення. І ізюмчани продовжують повертатися до зруйнованого міста. Місцева влада веде облік людей, що повернулися. Деякі повертаються, щоб просто перевірити, в якому стані їхні будинки, і вирішити, чи залишатимуться вони на зиму. Промовистий факт - у вересні ізюмчан закликали евакуюватися на зиму, бо в багато будинків повернути опалення поки що неможливо, але на заклик до евакуації відгукнулися лише кілька десятків людей. Люди кажуть: найстрашніше – окупацію – вони вже пережили, зимові труднощі їх не лякають.

Ізюм звільнили у вересні. Що з того часу зроблено у місті:

  • повернули світло. За даними влади, без електроенергії залишається приблизно 10% міста,
  • до всіх будинків, де це можливо, повертають газ,
  • з 10 листопада замість рейкових автобусів до населених пунктів Ізюмського напрямку ходять поїзди,
  • у місті працює хлібзавод, є їжа, працюють амбулаторії сімейної медицини, міська лікарня, розпочала роботу пошта, АЗС, аптеки та магазини,
  • найближчим часом почнуть замінювати вікна у житлових будинках. У цьому допоможе швейцарська компанія, яка виділила 8 млн гривень. Спочатку вікна будуть замінювати в тих будинках, які можливо опалювати в цьому сезоні,
  • у місті починається ремонт доріг,
  • відкритий міст через Сіверський Донець.