Жителі Харкова та області отримають понад 22,6 млн гривень за державною програмою "єВідновлення", у межах якої виділяють гроші на відновлення житла. Комісії вже ухвалили рішення про надання 319 компенсацій, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, гроші отримають жителі всіх семи районів Харківської області. У лідерах - Ізюмський район, де сума нарахованих компенсацій становить 8,4 млн грн.

На другому місці - Харківський район, де ухвалили рішення про компенсації на суму 8,2 млн грн. Тільки в Харкові погоджено 84 заяви на суму 3,8 млн грн.

Жителям Чугуївського району нараховано для відновлення будинків компенсації на 3 млн грн.

Загалом у Харківській області зареєстрували 9288 заявок на компенсацію за програмою "єВідновлення". Їх опрацювання триває.

Державна програма "єВідновлення" розрахована на тих, чиє житло зазнало незначних ушкоджень від обстрілів і підлягає відновленню. Програма поширюється на ремонт квартир, приватних будинків і кімнат у гуртожитках. У її рамках можна отримати до 200 тисяч гривень на будівельні матеріали або послуги підрядників, які беруть участь у програмі.

Подати заявку на участь у програмі "єВідновлення" можна в застосунку "Дія". Докладніше про те, як це зробити, - у нашому матеріалі.

Олег Синєгубов додав, що заявки розглядають комісії органів місцевого самоврядування. І є кілька чинників, які ускладнюють їхню роботу. Зокрема, бувають випадки, що людина подала заявку на участь у програмі "єВідновлення", до неї приїхала комісія для огляду житла, а її немає вдома - вона переселенець, перебуває за межами Харківської області та повертатися додому найближчим часом не планує. Губернатор додав, що заявники не зобов'язані весь час перебувати вдома, але в членів комісій має бути доступ до будинку та приміщень.