Комунальне підприємство "Харківський метрополітен" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку купить 17 нових пʼятивагонних поїздів, про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

Він підкреслив, що ця робота є складовою глобального проєкту з подовження третьої лінії метрополітену, яка була розпочата задовго до вторгнення РФ. Також очільник міста наголосив, що кредитні кошти ЄБРР є цільовими і можуть бути використані виключно на потреби, заради яких були виділені.

Наразі оголошено тендер, пропозиції приймаються до 17 квітня 2024 року. Підрядник повинен буде ввести в експлуатацію нові поїзди, змонтувати обладнання та навчити персонал метрополітену працювати на нових поїздах.

Загалом проєкт розвитку Харківського метро передбачає будівництво електродепо, двох станцій метро в бік аеропорту та придбання 85 одиниць рухомого складу. На його реалізацію було залучено кредитні кошти в сумі 320 млн євро. 

За проєктом:

  • електродепо "Олексіївське" буде розташоване безпосередньо під землею. Таке рішення прийняли вже під час війни, бо РФ кілька разів била ракетами влітку 2022 року саме по депо метрополітену;
  • станція "Державінська" буде розташована на проспекті Гагаріна, біля перетину з вулицею Державінською;
  • Наступна станція метро - "Одеська" - розташовуватиметься на проспекті Гагаріна, у районі перетину з вулицею Одеською та проспектом Героїв Сталінграда.