Відомим харківським активістом, який втік до РФ, зайнялася поліція. Йдеться про лідера організації "Потон" Павла Онищенка.

За інформацією прес-служби облпрокуратури, перебуваючи в Москві, він знімав та публікував у соцмережах пропагандистські ролики на підтримку дій РФ.

У зверненні, яке Потон знімає на тлі Кремля, він називає українців та росіян "одним народом", а повномасштабне російське вторгнення - "поверненням земель".

Начальник слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що минулої весни Потон виїхав за кордон як багатодітний батько (має чотирьох дітей). З того часу він системно та послідовно засуджує Україну, а в липневому стримі говорив, що "Україна - в окупації у Зеленського", "Росія не відбирає вдома у простих людей", а злочинів росіяни вчиняють мало.

Історія Потона

З 2018 по 2020 рік активісти "Потона" під виглядом акцій проти незаконної торгівлі наркотиками, алкоголем та вирубування лісів скоїли низку кримінальних правопорушень. У червні 2020 року лідера організації Павла Онищенка взяли під варту без права внесення застави. У СІЗО він перебував до березня 2022 року. Його звільнили, оскільки Онищенко мав бойовий досвід та виявив бажання захищати Україну. У результаті Потон виїхав з України - його бачили у Празі. Звідти він вів стриму з антиукраїнською реторикою. Торік у вересні стало відомо, що Онищенка оголосили в розшук. У січні цього року з'ясувалося, що Потон перебуває у Москві.