У Харківській області начальник районного військкомату допомагав чоловікам призовного віку за хабарі "відкосити" від мобілізації, повідомив речник обласного правління СБУ Владислав Абдула.

Із 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Чоловіків від 18 до 60 років можуть мобілізувати.

Військком забезпечував ухильників довідками військово-лікарської комісії та посвідченнями, які підтверджували непридатність до військової служби. Вартість "білого квитка" становила від 3 до 8 тис. доларів США. 

Для передачі хабарів посадовець залучав посередників. 

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за такими статтями:

  • ч. 3 ст. 332 (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

11 серпня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому обговорювали результати перевірки військкоматів, за підсумками яких виявили випадки хабарництва.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що стосовно посадових осіб військкоматів відкрито 112 кримінальних проваджень. Крім того, було ухвалено рішення звільнити всіх обласних воєнкомів. РНБО рекомендувала призначити на ці посади бойових офіцерів, які перед цим пройдуть перевірку в СБУ.

Перевірка військкоматів в Україні почалася після скандалу з розслідуванням "Української правди" про те, що сім'я начальника Одеського терцентру комплектування Євгена Борисова під час війни купила нерухомість і машини на мільйони доларів в Іспанії.

У Харківському терцентрі комплектування також змінився керівник. Володимира Арапа замінив полковник Віктор Павлюк, який до свого призначення був начальником Донецького обласного центру комплектації, а до цього - військкомом у Чернігівській області. Володимира Арапа направили до Луганського ОТЦК.