Харківська обласна рада звернулася до парламенту та Кабміну з приводу УПЦ МП. Депутати просять прийняти закони, спрямовані на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні.

У зверненні вказано на обставини загострення міжрелігійних проблем та можливі наслідки.

«З початку повномасштабної агресії російської федерації проти України загострились міжрелігійні проблеми, у першу чергу, пов’язані з наявністю церковно-канонічного зв’язку та входженням Української православної церкви до структури московського патріархату російської православної церкви. Дане питання набуло широкого розголосу, що викликало значну напруженість у суспільстві та непоодинокі випадки насильства», – зазначено у тексті рішення.

Вказано, що наразі на розгляді у Верховній Раді України знаходяться декілька проєктів законів, зокрема, проєкт закону № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» та проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».

«У той же час, темі дотримання свобод і прав людини в Україні була приділена увага в Доповіді Верховного комісара ООН, оприлюдненій наприкінці березня 2023 року. З метою врегулювання суспільно-релігійних відносин, недопущення насильства та розколу в країні, задля зміцнення обороноздатності держави просимо прийняти закони, які б надали змогу вирішити проблеми, що виникають в діяльності релігійних організацій у правовому полі, виходячи з принципу верховенства права та статусу України як правової держави», - йдеться у зверненні Харківської обласної ради.